Aveling 221 - 3193 LE Hoogvliet - Telefoon: 010-2950530 - Wilt u naar onze webshop? Klik dan hier
logo

facebook icon twitterbutton

De mogelijkheden

De mogelijkheden bij onze praktijken zijn vergelijkbaar met een klein ziekenhuis.
Waarbij we veel verschillende diersoorten behandelen; natuurlijk de hond en kat waar we heel veel ervaring mee hebben.
Daarnaast behandelen we ook vogels, reptielen (niet giftig) en allerlei soorten knaagdiertjes en konijn.

 Omdat we sterkliniek zijn, volgen zowel onze dierenartsen als de assistentes jaarlijks verschillende cursussen om uw dier de beste diergeneeskunde te kunnen geven met een glimlach. Ook hebben we diverse hulpmiddelen ter beschikking om verdere onderzoeken te kunnen uitvoeren.

Intern Laboratorium:

Veel laboratoriumonderzoeken kunnen we direct voor u uitvoeren, waardoor er bijna geen wachttijd is voor u en uw dier.

Een aantal voorbeelden zijn:

 • Urine onderzoek: sediment, eiwit en bloed, evt is een bacteriologische kweek mogelijk
 • Ontlastingonderzoek: wormeieren, flagellaten, vertering
 • Bloedonderzoek: de functie van de belangrijkste organen en hematocriet: direct of binnen 24 uur.
 • Schimmel onderzoek: een kweek waarbij we binnen 2-12 dagen de uitslag voor u hebben.
 • Allergie onderzoek: zowel een bloedonderzoek als een huidtest zijn mogelijk. We hebben voor de huidtest de meest voorkomende allergenen in huis om te zorgen dat we snel een diagnose hebben, zodat uw hond of kat weer snel jeuk en pijn vrij is.

 
Digitale beeldvorming

Röntgen:

Op de praktijk is het mogelijk om röntgenfoto's te laten maken. Er is namelijk een röntgenapparaat en een doka aanwezig. Meestal zal er voor een röntgenfoto een afspraak met u worden gemaakt. Op de dag van de afspraak brengt u uw dier. Later die dag kan uw dier weer mee naar huis.

 

Meestal kan er een foto gemaakt worden zonder een sedatie (roesje) of een narcose, maar voor een aantal foto's zal een roesje noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat de plek die gefotografeerd moet worden al erg pijnlijk is en het dier anders te veel pijn ervaart.

 

Zo kunnen er foto's van botten en botbreuken gemaakt worden. Maar ook van het hart, de longen of de buik. Naast de gewone standaard opname van de blaas is het vaak prettig om een contrastfoto te maken. Ook dit is mogelijk op deze praktijk. Slechts voor een beperkt aantal (contrast)foto's, zoals een ruggenmerg-contrastfoto verwijzen wij u door naar specialisten. Soms is een röntgenfoto niet het aangewezen medium om het gebied in beeld te krijgen dan kunnen we een echo maken.


Echo:

Een echo zendt radiosignalen uit die in buik of borst terug gekaatst worden.
Door een monitor wordt dit radiosignaal omgevormd tot een beeld waardoor we niet alleen de omtrek van organen in beeld kunnen krijgen, maar ook de structuur van die organen kunnen beoordelen.

 We kunnen dan via de echo zien of de poes/teef drachtig is, de hartjes van pups en kittens kun je zelfs zien kloppen. Organen als lever, milt en nier kunnen we controleren op cystes of tumoren. Bij de blaas kunnen we stenen vinden en meten. Tijdens het oplossen van de stenen kunnen we controleren of ze inderdaad oplossen.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid hart en bloedvaten in beeld te brengen, maar daar informeert een van onze dierenartsen u over als het nodig mocht zijn. 
 

ECG:

Voor het in beeld brengen van de juiste werking van het hart heb je een ecg apparaat nodig. Dit apparaat geeft de microstroomstoot weer die je hart maakt als hij goed zijn werk doet. Als er iets mis gaat met deze stroomstootjes dan kan de dierenarts zien waar in het hart het probleem zich voor doet.
Zodat er de juiste behandeling in gesteld kan worden. Meestal wordt er een combinatie gemaakt van een röntgenfoto met ecg of een echo en ecg.
Een van onze dierenartsen zal samen met u een onderzoeks- en behandelingsplan opstellen.Operaties

Wanneer wordt er geopereerd?

De meeste operaties vinden plaats in de ochtend. Maandag t/m woensdagochtend en de vrijdagochtend. U kunt de operaties altijd laten uitvoeren op de dag die u het beste uitkomt. De dieren worden 's morgens gebracht. Katten kunnen in overleg de avond voor de operatie al gebracht worden. De operaties vinden ’s morgens plaats zodat de dieren de gelegenheid hebben om goed hun roes uit te slapen. Dit gebeurt dan in de recovery ruimte, die de gehele ochtend bewaakt is. ’s Middags kunnen de dieren dan weer uitgeslapen naar huis. Spoedoperaties vinden natuurlijk de hele dag door plaats. Dat hangt af van wanneer het spoedgeval binnenkomt. Voor het maken van een afspraak of voor het opvragen van de kosten van een operatie kunt u contact met ons opnemen.


Welke operaties worden er gedaan?

Naast de meest voorkomende operaties zoals castratie, sterilisatie, blaasoperaties en diktes verwijderen, zijn wij ook gecertificeerd om kijkoperaties uit te voeren, zie laparoscopie.
Daarnaast voeren we nog wat bijzondere operaties uit:  
 • Oogchirurgie
 • Plaskater operatie
 • Externe Fixatie
 • Orthopedie
 • Tightrope knie operatie
 • TTA en TPLO
 • Bekkenkanteling
 • Kijkoperatie met bioptname
 • Kijkoperatie sterilisatie hond en kat
 • Kijkoperatie galblaas onderzoek
 • Kijkoperatie gastropexie (het vastzetten van de maagwand)
 • Kijkoperatie pancreas (alvleesklier) spoelen
 • Kijkoperatie borstkast
 • Operaties bij konijnen
 • Operaties bij cavia’s
 • Operaties bij vogels


Narcose

Voorafgaand aan de operatie wordt uw dier gewogen en onderzocht, zodat we het narcoserisico samen met u kunnen bepalen.
Afhankelijk van het narcoserisico en de operatie wordt de narcose op maat gemaakt.
Ten allen tijde krijgt uw dier extra zuurstof toegediend. Daarnaast kan gekozen worden voor een gasnarcose met Isofluraan of een TIVA narcose (totale narcose via een infuus in het bloedvat met bv. propofol).

 

Uw dier krijgt een buisje in de luchtpijp, zodat we de zuurstof direct bij de longen kunnen brengen.
Ook konijnen worden meestal geintubeerd. Normaal zit hier een risico aan, maar wij hebben hiervoor een flexibele scoop aangeschaft, zodat de anesthesist altijd goed zicht heeft op de luchtpijp van het konijn en we het risico dusdanig geminimaliseerd hebben.

 

We dienen de premedicatie en pijnstilling altijd ruim van te voren toe. Daarna leiden we uw dier in slaap en onder narcose.
Uw dier komt aan diverse bewakingsmonitoren te liggen, die het zuurstofgehalte in het bloed weergeven en het aantal hartslagen per minuut. Daarnaast wordt tijdens de ademhaling het CO2 gehalte dat uw dier uitademt gemeten en hoe vaak uw dier ademhaalt.
Dit zijn allemaal indicatoren om te bepalen dat uw dier diep genoeg, maar niet te diep onder narcose is. Zodat we de veiligste narcose voor uw dier kunnen bewaken.


Recovery

De meeste sterfgevallen naar aanleiding van narcose ontstaan tijdens de recovery. Dit is eigenlijk de belangrijkste stap bij een veilige narcose. Een goede recovery bewaking is uiterst belangrijk, omdat in de praktijk blijkt dat dit het narcose risico met 30% verminderd. Het is dus uiterst belangrijk dat de goede bewaking bij een dier onder narcose wordt gewaarborgd. Op onze praktijk gebeurt dit standaard. Tijdens en na de operatie is er altijd controle en bewaking over de dieren, die aan het uitslapen zijn. Daarnaast is het van belang dat de uitslaaptijd zo kort mogelijk is. Dit kan via een uitgelezen narcose (TIVA) maar ook door een goede nazorg.

Om de uitslaaptijd te verkorten hebben wij diverse materialen om te zorgen dat uw dier niet afkoelt. We hebben naast warmtematjes, warmtelampen en kruiken ook de beschikking over een bair hugger ©. Met een bairhugger © kunnen we niet alleen patiënten op warmte houden, maar ook patiënten op een veilige wijze opwarmen. Dit zelfde apparaat wordt humaan gebruikt om onderkoelde patiënten weer terug op temperatuur te brengen en om patiënten warm te houden op de operatie tafel. Op speciale recoverylijsten wordt per patiënt de voortgang van de recovery genoteerd, zodat de anesthesist kan ingrijpen als het uitslapen langer duurt dan verwacht. Ook kan voor hart- of longpatiënten extra zuurstof worden toegediend in de i.c. We beschikken over een eigen zuurstofgenerator, zodat we altijd over voldoende zuurstof kunnen beschikken.


Nacontrole

Bij de meeste operaties wordt door onze dierenartsen de huid netjes in de huid zelf gesloten met oplosbare hechtingen. Maar soms moeten we de huid met een zichtbare bovenhuidse hechting sluiten. Deze hechtingen zullen na 10 dagen kostenloos door ons worden verwijderd. Ook bij onderhuidse hechtingen zien we u en uw dier graag na 10 dagen terug voor wond controle, ook dit is geheel kostenloos. Met deze wondcontrole kunnen we controleren of alles goed verloopt of dat we in de toekomst eventueel een andere techniek of ander hecht materiaal moeten gebruiken.


Tandheelkunde

De Tandheelkunde neemt bij ons een bijzondere plek in. Binnen onze praktijk wordt sterk gelet op een goed (=schoon) gebit.
Een goed gebit geeft namelijk minder problemen. Een gebit met veel tandsteen of tandvleesontstekingen stinkt. De adem, die uit de bek komt, stinkt dan erg. Dat is een teken dat er sprake is van een gebit waar wat aan gedaan moet worden.
Onderzoek heeft aangetoond, dat er een verband bestaat tussen gebitsproblemen en hart- en nierproblemen. Bij zware (hart)operaties bij mensen wordt dan ook vaak een grondige check van het gebit en kaak en de kaakholtes gedaan.

 

In onze praktijk worden zeer veel gebitsbehandelingen gedaan. Er is daarvoor een zeer geavanceerde tandartsunit aanwezig. Er zijn maar enkele praktijken in Nederland met zo’n apparaat. Hierdoor kan er zeer gericht geboord en behandeld worden.
Tevens is een goede desinfectie van de mond tijdens het boren mogelijk. Ook kunnen snel, speciale röntgenfoto’s van de tanden of kiezen genomen worden. Deze zijn vergelijkbaar met de röntgenfoto’s die er bij uw eigen tandarts worden gemaakt. Zodoende kunnen deels verborgen gebitsproblemen toch zichtbaar worden.

 

Wij raden overigens af om operaties met gebitsbehandelingen te combineren. Operaties geven altijd steriele wonden, maar deze kunnen door een gebitsbehandeling (ondanks desinfectie voor, tijdens en na het tandsteen verwijderen of boren) toch geïnfecteerd raken. Beide behandelingen worden daarom op twee afzonderlijke afspraken gemaakt.

 Neus en keelonderzoek

Soms komt er een hond of kat bij ons binnen die hevig aan het niezen (met of zonder snot) is of een bloedneus heeft.
In onze praktijk beschikken we over een flexibele en starre rhinoscoop. Dit is een kleine camera, waarmee we in de diepte van de neus kunnen kijken.
Op een groot scherm zien we dan het beeld uitvergroot. Zie ook het filmpje bij laparoscopie.
  
Dit apparaat bewijst zijn nut bij allerlei problemen in de neus, gaande van
 • Chronisch niezen
 • chronische neusvloeiing (éénzijdig of tweezijdig) snot of bloed
 • neustumoren
 • vreemde voorwerpen, grassprieten (kattengras), grasaar of vishaakje
 • schimmels in de neus
 • Keel problemen

 Voor dit onderzoek moeten de dieren uiteraard onder narcose worden gebracht. We kunnen dan de hele neusholte bekijken en via dezelfde weg met een grijpertje vreemde voorwerpen (zoals grasaartjes) vastnemen of stukjes weefsel (biopten) nemen voor verder onderzoek. De uitslagen zijn meestal binnen drie werkdagen bekend. 

logo

logo