Aveling 221 - 3193 LE Hoogvliet - Telefoon: 010-2950530 - Wilt u naar onze webshop? Klik dan hier
logo

facebook icon twitterbutton

Opname & Operatie

 Wij opereren in Hoogvliet van maandag t/m woensdagochtend en de vrijdagochtend. En tijdens spoedgevallen op andere tijdstippen.U brengt uw dier dan op afspraak om 9.15uur.

De opname, recovery

Alle dieren die worden geopereerd of een groot aanvullend onderzoek moeten ondergaan komen in de opname terecht. In de opname staan meerdere typen hokken. Katten en honden hebben hun eigen hokken. Maar met een simpele handeling kan een kattenkooi omgezet worden in een kooi waarin een muis gehouden kan worden zonder dat die door de spijlen heen kan. Ook is er de mogelijk een hok om te bouwen tot een zuurstofkooi. Beperkte quarantaine is ook mogelijk. Zo kan dus een ziek dier in opname niet zijn omgeving besmetten.

Als een dier voor een onderzoek of een operatie komt dan zal zo'n dier een hok toegewezen krijgen. Na het onderzoek of operatie kunnen de dieren in deze hokken hun roes uitslapen en/of wachten tot ze weer door hun baas worden opgehaald. Om er voor te zorgen dat de dieren (na een narcose) het niet te koud krijgen zijn er voldoende warmtematten, warmtelampen of kruiken aanwezig.

Dieren die dusdanig ziek zijn dat langdurige opname gewenst is, worden ook opgenomen in deze hokken. De hokken zijn groot genoeg voor een kattenbak en een lekkere plek om te liggen (slapen) en beter te worden. Ook kunnen deze dieren evt. warmte of infusen, of zuurstof krijgen.

Voorbereidingsruimte

Een moderne praktijk heeft tegenwoordig een operatiekamer en een voorbereidingsruimte. Vroeger gebeurde de voorbereiding voor een operatie in de zelfde ruimte als de operatie zelf. Vanwege de hygiëne is dat nu niet meer gewenst. Dierenartsencentrum Spijkenisse heeft dan ook een gescheiden voorbereidingsruimte.

In de voorbereidingsruimte worden dieren onder narcose gebracht, geschoren en gedesinfecteerd voor de operatie. (Later in de operatieruimte wordt de desinfectie nog eens over gedaan.)

Ook vinden er in de voorbereidingsruimte aanvullende onderzoeken plaats, zoals röntgenonderzoek ,e.c.g. of echo. Of worden er handelingen verricht die niet steriel (hoeven te) verlopen, zoals het spoelen van oren of het reinigen van een gebit. Alle daarvoor benodigde apparatuur zijn dan ook in de voorbereidingsruimte aanwezig: het röntgenapparaat, het echo-apparaat, het tandsteen-trilapparaat, een geavanceerd tandtechnisch apparaat, ecg, etc.

Operatieruimte

In de operatieruimte worden alle handelingen gedaan die steriel moeten verlopen. Meestal dus operaties. De meest voorkomende operaties zijn de castratie en de sterilisatie.

Om de kamer zo steriel mogelijk te houden worden de dieren in de voorbereidingsruimte (indien nodig) geschoren en al gedesinfecteerd. De desinfectie wordt in de operatiekamer altijd nog een keer over gedaan.

Voor langdurige operaties of operaties met een groter risico is er de mogelijkheid om gasanesthesie te geven, of met zuurstof te beademen. Verder wordt het dier bewaakt door een capnograaf (meet de CO2 in de uitademingslucht en de frequentie van het ademen), een pulsoxymeter (meet de zuurstof in het bloed en de polsfrequentie) en een e.c.g.. Dieren met een groter operatierisico krijgen natuurlijk altijd een (waak)infuus. 

 

logo

logo